Books and Catalogues
Bibliography external website link icon

13th A.I.R. Biennial: Let's try listening again.

Sarah Demeuse and Prem Krishnamurthy.

New York, NY: A.I.R. Gallery, 2019.

Bibliography catalog icon

New York's Underground Art Museum: MTA Arts and Design.

Bloodworth, Sandra and William Ayre.

New York, NY: The Monacelli Press, 2014.

Bibliography article icon

Re:Construction 2007-2013: Portrait of Progress in Lower Manhattan.

Berger, Elizabeth H.

New York, NY: The Alliance for Downtown New York, 2013.

Articles and Reviews
Bibliography external website link icon

Technology + Art,

CODAmagazine, 2014

Bibliography article icon

Alfonso A. Castillo. Creating beauty for commuters,

Newsday, New York, Oct. 21, 2011

Bibliography article icon

Rio Kojima. Malin Abrahamsson’s Concept of Time,

ARENA 2011, Japan, vol. 11, 2011 - (Japanese)

Bibliography article icon

Niklas, Instedt. Norrländsk svalka och urban intensitet,

Norrbottens Kuriren, April 21, 2011 - (Swedish)

Bibliography article icon

Marianne Söderberg. Konsten att inte förlora sig själv,

Norrbottens Kuriren, Dec. 18, 2009 - (Swedish)

Bibliography article icon

Patrik Boström. Abrahamsson håller cynismen på avstånd,

Norrländska Socialdemokraten, Dec. 16, 2009 - (Swedish)

Bibliography article icon

Michael J. Fressola. Former Staten Island artist scores big-time commission,

Staten Island Advance, Nov. 28, 2009

Bibliography article icon

Niklas, Instedt. Fängslad av ljuset,

Svenska Dagbladet, Dec. 4, 2008 - (Swedish)

Bibliography article icon

Monda, Robin Locke. Profile: Malin Abrahamsson,

COAHSI: Arts&Letters, March/April, Vol. 17, No. 2, 2006

Bibliography article icon

Michael J. Fressola. Summer sleeper hits at the Newhouse,

Staten Island Advance, Aug. 10, 2003

Fängslad av ljuset:

Svenska bakom stationskonst i New York

Niklas Instedt


Malin Abrahamsson från Lövånger trodde inte att det var sant när hon fick det prestigefulla uppdraget att smycka pendeltågstationen Valley Stream i New York. Nu pryds uppgångar och vänthallar av hennes konst.


Stationen Valley Stream markerar det första stoppet utanför stadsgräsen för resande på väg österut ut mot Long Island, helt nära miljonstadsdelen Queens. Fortsätter man vidare når man slutligen Montauk, den yttersta spetsen på halvön.


–Kommer man från Manhattanhållet drabbas man oundvikligen av det ljus som finns här. Den låga bebyggelsen och närheten till Atlanten skapar en speciell atmosfär, säger Malin Abrahamsson och påpekar att Valley Streams egen slogan är On the trail of the rising sun (På väg mot soluppgången).


Att hon lyckades ro hem uppdraget för Metropolitan transportation Authority, MTA, megastadens motsvarighet till SL i Stockholm, är en händelse som toppar det mesta i karriären.


–Med ett uselt självförtroende i bagaget trodde jag inte det var sant när Lester Burg på lokaltrafiken hörde av sig. Va? Jag? Är du säker på att det är rätt? Tiden innan beskedet damp ner var hektisk. Hon fick sex veckor på sig att färdigställa ett komplett tävlingsbidrag.


–Det blev långa promenader och bilturer i området för att lära känna samhället, gatorna och parkerna, varvat med sena kvällar i studion. Det allra roligaste var när jag slutligen fick se de färdiga mosaikerna i sin rätta miljö, det är trots allt något som inte går att återkalla, säger Malin Abrahamsson där hon står framför ett av sina stenpussel; ett enkelt enfamiljshus tillsynes tryggt beläget i en blomstrande idyll. En typisk bostad för dem som slog sig ner i området runt 1930- och 40-talen, ofta arbetarklass som bestämt sig för att lämna New Yorks stadskärna.


Det färgade kaklet och mosaikerna färdigställdes på en liten fabrik i Montreal, Kanada, efter konstnärens noggranna anvisningar. Nu utgör ”väggar” och ”tavlor” blickfång för en strid ström av pendeltågsresenärer.


Dagligen lämnar hundratalet silverfärgade tåg stationen med riktning Manhattan, via Jamaica, Queens. De fotografiskt inspirerade verken består mestadels av blå och gröna nyanser; en uppsättning sparsmakade landskap med lokala inslag i form av kanadagäss, måsar, lyktstolpar, elledningar och ett offentligt ur. De små stenarnas valörer gör motiven förföriskt skimrande och overkligt tredimensionella, omgivna av en luftig arkitektur.


–Jag har velat ge betraktaren en möjlighet att känna igen sig i den närliggande miljön.


I sin konst lyfter Malin Abrahamsson ofta fram det enkla, lågmält dramatiska i världar sprungna ur uppbrottet från det norrländska och livet i världsmetropolen, dit hon anlände för 15 år sedan. Skilda miljöer och föremål som ställer världen på ända i grafiskt suggestiva arrangemang.


–Jag arbetar i en föreställande tradition med landskap som har något ensligt över sig. Kompositioner som kan innehålla delar av Sverige, USA och mig själv. Istället för människor finns en tomhet och tystnad, säger Malin.


Ett kreativt utanförskap som för tankarna till målarkolleger som Eberhard Havekost, Jules de Balincourt och Karin Mamma Andersson, också hon norrlänning och en av Malins absoluta favoriter.


–Jag avgudar hennes tryckande måleri som går rakt under skinnet på mig; jag grät när jag såg hennes utställning på Moderna museet förra året.


Med det smickrande uppdraget ställer hon sig i ett led av präktiga MTA-referenser: Vito Acconci, Eric Fischl, Dennis Oppenheim och Roy Lichtenstein – popkonstnären vars främsta offentliga bidrag är en 16 meter lång retro-futuristisk skyline i serietecknarstil, en emaljmålning högt placerad på Times Squares tunnelbanestation.


Malin Abrahamsson har alltid haft lätt att uppskatta god offentlig konst när hon springer på den, som exempelvis Julian Opies installation som visades downtown för ett par år sedan, innehållande bland annat två stora skärmar av led-ljus avbildande en man och en kvinna i rörelse.


–Det blev flera turer dit ner för att se det traskande paret, säger konstnären vars berättelser rymmer både urban upphettning och norrländsk svalka med inslag av arkitektur, kala fjällandskap, amerikanska bilar och svensk granskog.


Med Valley Stream krävdes något specifikt.


–Mycket har med platsen och himlen att göra. Jag vill att man ska kunna uppleva den när man ser bilderna. Det är samma landskap men ändå inte, säger Malin Abrahamsson om en konst som satt sig i väggarna.


Fakta

Från Lövånger till New York

Namn: Malin Abrahamsson.

Ålder: 36. Yrke: Konstnär.

Bor: I Crown Heights, Brooklyn, New York. Kommer från Lövånger utanför Skellefteå.

Hobby: Hunden Mr Milton. Aktuell: Permanent konstutsmyckning av pendeltågsstationen Valley Stream i New York.

Niklas, Instedt. Fängslad av ljuset,

Svenska Dagbladet, Dec. 4, 2008 - (Swedish)